Bruksanvisning till Rhino Horn

Bruksanvisning till Rhino Horn Junior

One Rhino Spoon of salt…

Använd vanligt finmalet hushållssalt.

One Rhino Spoon of salt…

Du kan använda kranvatten om du är säker på att det inte är förorenat.

One Rhino Spoon of salt…

Om du är osäker på kranvattnets kvalitet, bör du koka vattnet i en minut eller två. Låt det sedan svalna till kroppstemperatur.

Saltet och vattnet

Förbered en koksaltlösning genom att hälla i en Rhino Sked vanligt hushållssalt eller havssalt (NaCl) i din Rhino Horn och fyll den med kroppstempererat vatten (37 C).Använd inte saltersättning. Håll för öppningarna på Rhino Horn med din handflata och finger och skaka några gånger för att lösa upp saltet.

Om du är osäker på vattenkvaliteten, koka vattnet i 1 minut och låt det svalna till kroppstemperatur. Om kranvattnet är av normal svensk kvalitet kan du använda det utan att koka det först.

Kallt vatten irriterar slemhinnorna. Det är därför vattnet man använder för nässköljning ska vara något salt och kroppstempererat. I kroppsvätskor innehåller 0.9 % salt och lösningen i Rhino Horn bör ha samma saltkoncentration. De 3 dl vatten som ryms i Rhino Horn behöver därför 2.7 g salt, precis som Rhino Skeden innehåller när den är fylld med finmalet salt eller havssalt.

Skölja näsan

One Rhino Spoon of salt…

För att använda Rhino Horn, luta ditt huvud över en diskho och sätt försiktigt från sidan pipen i den övre näsborren. Börja med den minst täppta näsborren. Andas normalt genom öppen mun och häll koksaltlösningen i din övre näsborre. Om vinkeln är rätt kommer vattnet direkt rinna genom den undre näsborren.

Håll inte ut hakan; håll den mot bröstet, annars rinner vattnet från näshålan ner i halsen.

När du låtit ungefär halva vattenmängden rinna genom din näsa tar du bort näskannan och tömmer näsan från vatten och slem genom att hålla för ena näsborren och blåsa ut luft FÖRSIKTIGT genom den öppna näsborren. Om du hör klickande ljud så har du blåst för hårt.

Upprepa på andra sidan.

Tömma näsan

När du har sköljt färdigt näsan från båda sidorna är det viktigt att tömma näsan.

För att få bort kvarvarande vatten och slem från näsan och bihålorna, böj dig framåt så hela huvudet är upp och ner; titta åt ena sidan, håll för den undre näsborren och blås försiktigt in i papper eller näsduk genom den öppna näsborren.

 

Water of Body Temperature...

Var försiktig så du inte blåser så hårt att det slår lock för öronen. Om du hör knäppande ljud i öronen så har du blåst för hårt. Att blåsa lagom hårt är viktigt för att undvika obehagligt övertryck i dina öron efteråt.

Upprepa på andra sidan.

Upprepa hela proceduren flera gånger.

Rengöra Rhino Horn

Efter användning ska din Rhino Horn rengöras och lufttorkas.

Öron-Näsa-Hals läkare rekommenderar att se din Rhino Horn som en personlig tillhörighet – precis som din tandborste.

Rhino Horn kan maskindiskas och till och med kokas i vatten i några minuter. Rhino Horn tål även mikrovågsugn i flera minuter utan att ta skada.

Maskindiskning och kokning är bara nödvändigt om två personer använder samma Rhino Horn efter varandra. I vanliga fall är ursköljning och lufttorkning tillräckligt.

Hur ofta kan jag använda Rhino Horn?

Du kan använda Rhino Horn varje dag. När Du är förkyld eller har akut bihåleinflammation eller om det är en period med mycket pollen som Du är känslig för, kan Du göra flera nässköljningar upp till 2 – 4 gånger / dag. Men normalt – för Ditt välmående, för din hygien och som allmänt förebyggande – räcker det med en gång om dagen, t.ex. på morgonen eller om kvällen.

Nässköljning kan också bidra till att reducera snarkning om man sköljer näsan på kvällen.

Har du frågor?

Besök sidan för de vanligaste frågorna FAQ sidan så kanske du hittar svar.

Rekommenderad av Öron-Näsa-Hals läkare

Överdriven användning av nässpray är skadligt för slemhinnorna.

Det kan öka tendensen till svullna slemhinnor.

Saltvatten har en naturligt avsvällande effekt på slemhinnorna och gör dem mer resistenta mot virus och bakterier. Varmt saltvatten stimulerar även den naturliga återfuktande funktionen i respirationssystemet.

Det ökar förmågan till bortförsel av slem och partiklar från lungorna.