Vanliga frågor

Vanliga frågor

Många frågor kan dyka upp när du börjar att använda Rhino Horn. Grundläggande information finns i den medföljande tryckta bruksanvisningen och på sidan Bruksanvisning på den här websiten.

Ibland får vi frågor som vi lägger upp här för vidare information till dig. Om du har en fråga som du inte hittar svar på här så är du välkommen att höra av dig på e-post: post@somamed.com. Vi svarar gladeligen på dina frågor och kanske lägger vi upp din fråga här på sidan här så att andra kan få glädje av svaret!

Vi har delat in frågorna i temagrupper. Klicka på någon av länkarna som verkar motsvara temat för din fråga. Olika frågor dyker då upp och du klickar dig vidare på den som verkar intressant för din del. Där hittar du vårt svar på frågan.

1 Tilltänkta användare av Rhino Horn

♦ Personer med damm- eller pollenallergi
♦ Personer med förkylning eller bihåleinflammation
♦ Astmatiker
♦ Människor som jobber i dammig miljö
♦ Personer som genomgått en näsoperation
♦ Barn (från fyra år – Rhino Horn Junior)
♦ Gravida
♦ Snarkare
♦ Sångare
♦ Barn med inflammationer i mellanörat
♦ Personer med Cystisk Fibros, PCD (primär ciliär dyskinesi) eller KOL
♦ Yogautövare

(Se mer om hvorfor på siden “10 skäl att använda Rhino Horn”)

2 Realistiska-förväntningar

Se sidan “Realistiska förväntningar

 

One Rhino Spoon of salt…
Water of Body Temperature...

Frågor och svar

3 Saltet i Rhino Horn

3 a) Vilket salt ska jag använda?​

Du kan använda vanligt hushållssalt, samma salt som du använder vid matlagning. Om du föredrar kan du använda havssalt. De extra mineraler som finns i havssalt är kanske viktigt när du använder det i matlagning eftersom det kommer in i kroppen. Vid  användning av havssalt vid nässköljning spelar det dock ingen roll. Vid nässköljning med Rhino Horn kommer saltet inte in i kroppen.

Saltet ska vara NaCl (Natriumklorid), inte KCL (Kaliumklorid) eller annat salt där NaCl har ersatts av KCL.

3 b) Hur mycket salt behövs?

Slemhinnor innehåller 0.9% salt. Därför bör lösningen som används i Rhino Horn också innehålla 0.9 % salt. d.v.s. 9 gram salt per 1 Liter vatten.

Rhino Horn rymmer 30 cl (3 dl) vatten om du lämnar några mm av luft längst upp så du kan skaka näskannan för att lösa upp saltet. Det behövs 2.7 g salt för att 30 cl vatten ska vara en isotonic/fysiologisk lösning. Det är precis vad Rhino Horn- måttet rymmer om du använder finmalet salt.
Rhino Horn Junior rymmer 21 cl vatten och behöver 1.9 g salt för att vara en isotonisk lösning. Rhino Horn-skeden Junior rymmer precis det om du använder finmalet salt.

3 c) Är havssalt bättre än vanligt salt?

Havssalt och Himalayasalt innehåller förutom NaCl (Natriumklorid), små mängder av andra mineraler. Många anser att dessa mineraler är nödvändiga för att kroppen skall vara hälsosam på ett naturligt sätt. Det kanske är sant men eftersom saltet vid användning av Rhino Horn inte tas upp av kroppen via slemhinnorna är detta inte relevant för att använda Rhino Horn. Dock är det inte farligt att använda havssalt eller Himalayasalt. Det enda viktiga är att saltet innehåller främst (minst 99%) NaCl.

3 d) Ska saltet vara icke jodberikat?

Saltet ska vara så rent NaCl (Natriumklorid) som möjligt. Men ÖNH-läkare säger att det inte spelar någon roll om saltet är jodberikat eller inte. Mycket små mängder av andra ämnen än NaCl är ingen fara. I en del länder, kan du inte köpa salt utan att det är jodberikat p.g.a krav enligt lag (t.ex Danmark, Finland)

3 e) Varför måste saltet vara finmalet?

Grovmalet salt innehåller mycket mer luft mellan kornen än finmalet salt. Det betyder att måttskeden kommer innehålla mindre antal korn än det som behövs för att få rätt salthalt på lösningen.

3 f) Varför måste det vara saltvatten och inte vanligt vatten?

Vi vill inte att vattnet i Rhino Horn ska störa balansen i slemhinnorna i näsan och näshålan. Om du inte har något salt i lösningen kommer vattnet när det passerar slemhinnorna föra bort salt från dem för att uppnå jämvikt mellan vattnet och slemhinnorna. På liknande sätt är det om du har för mycket salt i lösningen, slemhinnorna kommer försöka ta upp salt från vattnet och öka salthalten till en nivå över det normala 0.9%. Om det händer någon gång är det inget farligt men om du använder Rhino Horn regelbundet under lång tid kan fel salthalt i lösningen skada slemhinnorna.

Om du har för lite salt i lösningen, kan det göra ont när vattnet rinner genom näsan.

Om det är för mycket salt i lösningen, kan du uppleva ett obehagligt tryck i näsan.

4 Vattnet

4 a) Hur viktig är vattnets temperatur?

Vattnet till Rhino Horn ska helst vara kroppstempererat, dvs ca 37 C. Då har vattnet samma temperatur som slemhinnorna i näsan och näshålan. Det gör vattnet milt för slemhinnorna, och det känns bra att få in det i näsan.

Är vattnet för kallt känns det obehagligt. De flesta har någon gång fått vatten i näsan när man badat i havet. Fiskare i hela världen har dock sugit in havsvatten genom näsan och spottat ut det för att stoppa en begynnande förkylning. Det är inte skadligt om vattnet är kallare än kroppstemperaturen men det blir en trevligare upplevelse om vattnet matchar kroppens temperatur.

4 b) Är det säkert att använda kranvatten?

Den här frågan är av stort värde. Du ska vara säker på att vattnet inte är förorenat innan du häller det i din Rhino Horn. Särskilt varmvatten kan vara osäkert p.g.a gamla vattentankar eller rör. Om du är tveksam kan du koka kranvattnet i 1-2 minuter och låta det svalna till kroppstemperatur.

4 c) Ska man använda destillerat vatten från Apoteket?

Du behöver inte använda destillerat vatten. Vanligt kranvatten räcker, se ovan.

4 d) Kan jag värma vatten till Rhino Horn i en mikrovågsugn?

Du kan ta rent kallt vatten i Rhino Horn och värma i en mikrovågsugn. Beroende på ugnens effekt kan du behöva experimentera lite för att ta reda på hur lång tid vattnet behöver vara i mikron för att få det kroppstempererat.

5 Nässköljningen

5 a) Vad gör jag för fel om vattnet inte rinner genom näsan?

Om du är täppt i näsan kommer varken luft eller vatten kunna passera. Du kanske känner dig spänd vilket ökar svullnaden i slemhinnorna ännu mer. Försök att slappna av och försök besluta sig för att det ska gå. Det är viktigt att du andas genom munnen medan du häller vattnet genom näsan.

Den största anledningen till att din näsa är igentäppt är att slemhinnorna har blivit svullna. Slemhinnorna är en svampliknande vävnad som fylls med blod vid olika tillfällen. Det gör ibland passagen för smal att andas genom eller att få vatten genom. Det varma saltvattnet från Rhino Horn har en avslappnande effekt på de uppsvullna slemhinnorna. Därför ska du hälla saltvattnet i näsan från ena sidan även om det inte rinner igenom näsan. Låt det stanna i näsan i 10-15 sekunder. Sedan tar du bort Rhino Horn, tömmer näsan på vatten genom att blåsa ut försiktigt eller torka med en pappersnäsduk. Upprepa sedan på andra sidan. Repetera några gånger på varje sida, efter några omgångar kommer du upptäcka att vatten börjar droppa från näsan, och till slut kommer det rinna friare. Svullnaden i slemhinnorna kommer dämpas.

Det finns en annan möjlig anledning till att vatten inte rinner igenom näsan. Om du placerar öppningen – den koniska toppen på Rhino Horn – mot mellanväggen i näsan kan den blockera vattnet från att rinna in i näsborren, genom näshålan och ut i andra näsborren. Ändra positionen lite så att toppen pekar upp i din näsborre.

5 b) Varför får jag vatten ner i halsen och munnen i stället för genom den andra näsborren?

Det här är ofta ett nybörjarmisstag. Orsaken är en något fel vinkel på huvudet. Om din haka sticker ut för långt så böjer du ditt huvud bakåt och då letar sig vattnet bakåt i näshålan och ner i din hals. Håll din haka närmare bröstet så försvinner problemet.

5 c) Är det farligt om vattnet rinner ner i halsen?

Nej, det är helt ofarligt (men kanske känns lite obehagligt).

5 d) Varför gör det ont när jag använder Rhino Horn?

Nasal sköljning med Rhino Horn ska vara skönt och behagligt, inte göra ont. Den troligaste orsaken till smärta är otillräcklig vattenkvalitet. Du kanske använder för varmt vatten, det är obehagligt. Eller så använder du för kallt vatten vilket också kan kännas obehagligt. Du kanske har för mycket eller för lite salt i din lösning? Med rätt temperatur och rätt mängd salt ska nässköljning med Rhino Horn vara behagligt och skönt.

5 e) Vad gör jag om jag har tappat bort min Rhinomått ?

Om du har tappat bort din måttsked så kontakta oss på yogabutiken@balanspunkten.nu så ser vi till att du får en ny. Vi skickar en ny utan andra kostnader än portot!

5 f) Kommer vattnet in i mina bihålor vid användning av Rhino Horn

Vatten kan komma in i bihålorna under nässköljning. Det är fördelaktigt eftersom bihålorna då rensas ut och öppnar upp. Det är dock viktigt att du är försiktig när du tömmer näsan efteråt.

5 g) Hur ofta kan jag använda Rhino Horn??

En av de bästa sakerna med Rhino Horn som medicinteknisk produkt är att det är ett säkert och naturligt hjälpmedel. Den leker med kroppen. För regelbunden hygien och i förebyggande syfte är det tillräckligt att använda Rhino Horn en gång om dagen. Och du kan använda Rhino Horn varje dag i många år utan problem. Det är också många som väljer att använda Rhino Horn varje dag under perioder, för att sedan ta en paus och ta upp det igen när behovet uppstår.

Om du är i en situation med besvärande besvär, till exempel med en kraftig förkylning eller bihåleinflammation, mitt i en pollensäsong med extra besvär eller av andra anledningar, kan du använda Rhino Horn flera gånger om dagen. Det finns ingen begränsning. Om du har en kraftig förkylning eller bihåleinflammation kan du använda Rhino Horn tre eller fyra gånger direkt efter varandra. I sådana fall kan det ge ett bättre resultat än om du bara använder Rhino Horn en enda gång.

6 Tömma näsan

6 a) Varför hör jag klickande och andra ljud när jag snyter mig efter nässköljningen?

Klickande och knäppande ljud från öronen när du snyter dig är en indikation på att du snyter dig för hårt. Du ska INTE höra ljud i öronen när du snyter dig. Öppningen genom din näsa kan reagera korrekt vid ett visst tryck från snytningar. Om trycket överskrider den kapaciteten, kommer en del av trycket att söka alternativa vägar för att komma ut, dvs genom öronkanalen bak i munnen (örontrumpeten). Om du får ett lufttryck genom örontrumpeten kommer det fortsätta in i mellanörat och du hör ljud. Undvik detta genom att snyta dig mer försiktigt.

6 b) Är det bättre att snyta sig kraftfullt genom näsan för att bättre tömma näsan från vatten, snor och saliv?

Nej, tvärtom. Det är mycket viktigt att du snyter dig varsamt när du tömmer näsan. Du kan höra ljud från öronen som beskrivet i tidigare fråga. Men ännu viktigare, du kan blåsa vatten från bakre delen av munnen in i mellanörat. Det är inte bra. Vatten i mellanörat kan orsaka inflammation i mellanörat och det vill du såklart undvika.

6 c) Varför upplever jag en tryckkänsla i örat efter att ha använt Rhino Horn?

Vi har beskrivit anledningen till att tryck i örat uppstår i de två tidigare frågorna. Om slemhinnorna i mun-öron-kanalen är svullna kan du ha svårt att balansera trycket på båda sidorna av trumhinnan. Detta problem liknar det tryck i örat du kan uppleva när du är förkyld under en flygning. Var försiktig så du inte blåser in extra luft in i mellanörat.

6 d) Varför ska jag böja mig ner när jag snyter mig efter att ha använt Rhino Horn?

På det här sättet försäkrar du dig om att vattnet i näsan och bihålorna kommer ut. Om du inte gör det, kan du senare den dagen bli överraskad när du böjer dig ner för att ta upp något och känner att vatten rinner ut ur näsan. I ett kallt klimat bör du alltid undvika att ha vatten eller för mycket fukt i näsan.

7 Rengöring av Rhino Horn

7 a) Hur rengör jag Rhino Horn efter användning?

Det vanliga sättet att rengöra din egen Rhino Horn är att skölja den under rinnande vatten, tömma den helt på vatten och låta den lufttorka.

7 b) Kan jag rengöra Rhino Horn i diskmaskinen?

Ja, om du föredrar att använda diskmaskin, Rhino Horn tål maskindisk.

7 c) Ska jag tvätta min Rhino Horn med tvål?

Det är inte nödvändigt att använda tvål för att rengöra din Rhino Horn. Om du ändå använder tvål ska du undvika oljebaserad tvål. Om du låter din Rhino Horn bli blöt tillsammans med en oljebaserad tvål kan ytan få bubblor och blåsor.

7 d) Kan jag rengöra Rhino Horn i kokande vatten?

Att rengöra din Rhino Horn i kokande vatten i två till tre minuter är säkert och dödar alla bakterier och virus. Vi rekommenderar denna metod om flera personer använder samma Rhino Horn efter varandra.

7 e) Tål Rhino Horn sterilisering?

Även steriliseringsutrustning är säkert att använda till Rhino Horn. Materialet kan bli en aning mjukt för en kort stund efteråt. Men inom några minuter har den återfått sin hårdhet.

7 f) Kan flera personer använda samma Rhino Horn efter varandra?

Läkare rekommenderar att se Rhino Horn som en personlig ägodel, som en tandborste. Om fler personer ändå vill använda samma Rhino Horn efter varandra, behöver ni rengöra den genom att koka den i några minuter innan nästa person använder den.

8 Är det säkert att använda Rhino Horn?

8 a) Är det säkert att använda Rhino Horn?

Ja, det är säkert att använda Rhino Horn. Vi har sålt miljontals Rhino Horns de senaste 20 åren och aldrig upplevt någon allvarlig incident kopplad till Rhino Horn. Vi har fått in några få rapporter om problem, men de var alla orsakade av att användarinstruktionerna inte följdes noga.

8 b) Vilka risker är förenade med användning av Rhino Horn?

De enda riskerna kopplade till användning av Rhino Horn är de som har att göra med att snyta ut efter sköljningsproceduren. Om du blåser ut för kraftfullt kan du blåsa in vatten eller luft in i mellanörat genom örontrumpeten. Detta är obehagligt. I värsta fall kan inflammation i mellanörat uppstå. Detta är enkelt att undvika genom att alltid blåsa försiktigt genom näsan när du snyter dig.

Tillsammans med denna information vill vi lägga till att vi har fått rapporter från läkare på ett stort sjukhus i Bordeaux, Frankrike, som säger att barn med frekventa inflammationer i mellanörat minskar denna frekvens genom att använda Rhino Horn. De var den direkta inspirationen till att vi utvecklade vår Rhino Horn Junior.

9 Rhino Horn och Kvalitet

9 a) Innehåller Rhino Horn Bisfenol-A, Ftalater eller andra farliga kemikalier?

Våra Rhino Horns (blå, röd och Junior) är garanterat fria från farliga kemikalier. EU har definierat 168 kemikalier som “Substances of Very High Concern” (SVHC). Ett internationellt godkänt analysinstitut, TÜV Rheinland Vietnam Co., Ltd. har undersökt Rhino Horn med avseende på alla de 168 substanserna i ett så kallat REACH 168-test. Analysen visade att det inte fanns spår av några av SVHC-substanserna. Rhino Horn är en säker produkt att använda.

9 b) Är Rhino Horn tillverkad i en ren miljö?

Rhino Horn produceras under strikta förhållanden som anges i ISO 13485:2016, ett certifikat för tillverkning av medicintekniska produkter.

9 c) Vilka temperaturer tål Rhino Horn?

Rhino Horn kan med trygghet exponeras för temperaturer upp till 80o C/176o F over lengre tid. För korta stunder kan Rhino Horn exponeras för temperaturer upp till 130 grader C (dvs i en autoklav). Det är säkert att koka Rhino Horn i vatten upp till fem minuter.

9 d) Hur många år kan jag använda min Rhino Horn på ett säkert sätt?

Du kan använda Rhino Horn varje dag i många år utan problem. Materialet i Rhino Horn, ren PolyEthylene High Density (PEHD), håller i årtionden.

10 Rhino Horn Junior

10 a) Vilken ålder är Rhino Horn Junior avsedd för?

Vår juniorversion är tänkt att användas av barn mellan fyra och tolv år. De flesta tonåringar från 13 år kan använda en Rhino Horn för vuxna. En del 3-åringar kan använda Rhino Horn Junior. Om barnet förstår instruktionerna för andning genom munnen och att hålla näskannan och huvudet i rätt vinkel, finns det inget som säger att det barnet inte kan använda den. På sidan om Rhino Horn Junior kan du se en kort video på en charmig 3-årig pojke från Estland som använder sin Rhino Horn Junior med entusiasm.

10 b) Vilken storlek är Rhino Horn Junior

Rhino Horn Junior är 2/3 så stor som vuxenmodellerna blå och röd. Den är designad för att passa bättre in i ett barns näsborrar. Rhino Junior Spoon är på samma sätt anpassad i storlek så att den förvandlar vattnet till en fysiologisk saltvattenblandning. Det finns 21 cl vatten i Rhino Horn Junior (du bör lämna ett par mm luft på toppen så att du kan skaka hornet och få saltet löst i vattnet). Rhino Junior Spoon innehåller 1,9 g fint kökssalt eller havssalt.

Rhino Horn Red and Blue